Behandlingsråd vid vagel

Granskat av: Specialistläkare Matilda Lundblad, 4 februari 2022

Du har fått diagnosen vagel

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en vagel. En vagel är en inflammation i en talgkörtel och ger smärta och svullnad. Ibland är ögonlocket så svullet att det kan vara svårt att öppna ögat, den akuta inflammationen brukar lugna sig inom några dagar.

Talgkörtelns innehåll består av fett och mjuknar i värme. Därför är det viktigt att du massera din vagel minst tre gånger dagligen med varmt vatten och en mjuk tvättlapp eller handduk. Då läker den snabbare.

Gör så här:

  • fukta en kompress med varmt vatten
  • stäng ögonlocket och massera vageln försiktigt med en mjuk rörelse i riktning mot ögonlockskanten och ögonfransar i ungefär 45 sekunder. Det ska inte göra ont
  • ta försiktigt bort eventuella rester av sekret och skorpbildningar

När vageln har läkt bildas det ibland en liten knöl som kan vara kvar under en längre tid. Dessa knölar brukar oftast försvinna av sig själv men om den ställer till besvär kan den behövas tas bort. Man bör vänta minst sex månader eftersom de allra flesta har försvunnit till dess.

Om inflammationen inte går tillbaka trots massage med varma kompresser och istället breder ut sig till bägge ögonlocken och du dessutom har feber över 38 grader har du ingen vagel. Då ska du brådskande kontakta din närmaste ögonklinik.