Behandlingsråd för torra ögon

Granskat av: Specialistläkare Matilda Lundblad, 4 februari 2022

Du har fått diagnosen torra ögon

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med torra ögon. Tårfilmen består av en mängd olika substanser, huvudsakligen vatten från stora tårkörteln, slem från slemhinnan och olja från små körtlar som finns vid ögonfransarna. Vid en obalans av dessa tre komponenter spricker tårfilmen upp för tidigt och tårarna rinner över kinden medan ögat känns torrt.

Du behandlar besvären med tårersättningsmedel och ögonlocksmassage.

Tårersättningsmedel kan hjälpa till att skölja bort föroreningar och stabilisera tårfilmen. Du har fått ett recept på Artelac ögondroppar som ska droppas minst tre gånger dagligen efter att du har tvättat dina ögonlock enligt instruktionerna nedan. Vid behov kan du använda dropparna upp till åtta gånger dagligen utan att det kan skada ögonen. Använd ögondropparna och massera ögonlocken enligt nedan i några dagar. Om besvären inte minskar eller försämras behöver du ta kontakt med din vårdcentral.

Gör så här

  • Blöt en handduk eller frottétvättlapp med hett vatten. Vrid ut handduken. Blunda och lägg den heta handduken på ögonen tills den har svalnat. Upprepa tre gånger.
  • Massera både övre och nedre ögonlockskanterna med fingret, en mjuk kompress eller tvättlapp. Det är viktigt att massera mellan ögonlocksfransarna och ögonlockskanten.
  • vätta ögonlockskanterna en gång till med en mjuk tvättlapp och ljummet vatten. Du kan också skrubba ögonlockskanterna försiktigt med en kompress eller mjuk handduk.
  • Använd ögondropparna enligt anvisning i bipacksedeln.

Du ser vilka läkemedel du har fått utskrivet på Läkemedelskollen.