Behandlingsråd

Granskad av: Matilda Lundblad, Specialistläkare i allmänmedicin, 4 februari 2022

Du har fått diagnosen allergisk bindhinneinflammation

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilderna som du har laddat upp är förenlig med en allergisk bindhinneinflammation, även kallad allergisk konjunktivit och är en lokal allergisk reaktion. Du har troligtvis blivit utsatt för allergener som till exempel kan komma från pollen, kvalster eller damm. Det är ett besvärligt men ofarligt tillstånd.

Vid utebliven förbättring eller om dina besvär blir värre behöver du ta kontakt med din vårdcentral. Vi rekommenderar också att du kontaktar en vårdcentral för vidare undersökning och eventuell provtagning för att ta reda på grunden till dina allergiska besvär.

Du får enkelt ett nytt recept av vår läkare på ögonkollen.se om du behöver. När du förnyar receptet följer läkaren också upp din behandling och kan ge nya råd om det behövs.

Återbesök och receptförnyelse, även om du varit hos en annan vårdgivare tidigare, kostar 0 kronor och görs på www.ögonkollen.se.

Behandlingsråd för allergisk bindhinneinflammation

Ögondroppar, Opatanol 1 mg/ml

Vår läkare har förskrivit Opatanol ögondroppar till dig. Det är ett antiallergiskt medel för lokal behandling av allergisk bindhinneinflammation. Du hämtar ut läkemedlet på valfritt apotek eller beställer hem det via ett apotek på nätet.

Gör så här:

  • börja behandlingen med ögondropparna så snart du kan
  • applicera en droppe i vardera ögon, morgon och kväll
  • du kan använda läkemedlet i upp till fyra månader om dina besvär fortsätter
  • öppnad förpackning håller i fyra veckor

Du ser vilka läkemedel du har fått utskrivet på Läkemedelskollen.