Behandlingsråd

Behandlingsråd för bakteriell bindhinneinflammation (bakteriell konjunktivit)

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en bindehinneinfektion orsakad av bakterier (bakteriell konjunktivit). Bakterier på ögats bindhinna förekommer även i normala fall utan att ge några symtom. Vid en obalans mellan den naturliga tårfilmen och bakterier (vid till exempel en övre luftvägsinfektion) kan man få en varig bindehinneinflammation.

Rekommenderad behandling

Tvätta ögonlocken med ljummet vatten och en mjuk tvättlapp morgon, lunch och kväll. Bilderna beskriver hur du tvättar dina ögonlock.

  • Stäng ögonlocken, fukta en kompress med varmt vatten och lägg kompressen försiktigt på dina ögonlock och ögonfransar i ungefär 30 sekunder.
  • Rengör ögonlocken och området runt ditt öga.
  • Rengör dina ögonfransar genom att dra servetten fram och tillbaka längs med kanten på ögonfransarna med ögat stängt. Ta försiktigt bort eventuella rester av sekret och skorpbildningar.

Du har fått ett recept på läkemedel

De allra flesta bindhinneinfektioner läker av sig själv inom fyra dagar. Upplever du inte någon förbättring och varbildningen från ögonlocken istället ökar kan du behöva antibiotikabehandling. Du får ett recept på Fucithalmic ögondroppar 1 % i reserv som du hämtar ut vid behov. Du hämtar ut det receptbelagda läkemedlet med din legitimation på valfritt apotek. Ögondropparna använder du morgon och kväll i en vecka, samtidigt fortsätter du med ögonlockshygien enligt ovan.

Vid utebliven förbättring eller försämring kan du återkomma på ett återbesök, patientavgift: 0 kronor.

Hjälp till att minska risken för resistensutvecklingen! Lämna öppnade och oöppnade förpackningar med antibiotika till apoteket.

Du ser vilka läkemedel du har fått utskrivet på Läkemedelskollen.

Behandlingsråd

Behandlingsråd för ögonlocksinflammation (blefarit)

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en ögonlocksinflammation (blefarit). Inflammationen är tyvärr ofta långvarig, men kan lindras med värmebehandling och ögonlocksmassage. I tillägg kan tårersättningsmedel hjälpa till att skölja bort föroreningar och stabilisera tårfilmen. Därför får du ett recept på Artelac ögondroppar som ska droppas minst två gånger om dagen efter att du har tvättat dina ögonlock enligt nedan. Doseringen kan också ökas till 6-8 droppar per dag om det känns bättre, utan att det skadar dina ögon.

Grundläggande fakta

Ögat behöver en välfungerade tårfilm. Tårvätskan består av en mängd olika substanser, huvudsakligen vatten från tårkörteln men även av en tunn oljefilm som kommer från små körtlar som finns vid övre och nedre ögonlockskanterna, så kallade Meibomskörtlar. Många gånger orsakas blefarit av en inflammation av dessa små körtlar som leder till en obalans som gör att tårfilmen spricker upp för tidigt och ögonen svider.

Hur går ögonlocksmassage till?

I början ska ögonlocken behandlas på detta vis morgon och kväll, helst i tio dagar. Därefter kan behandlingen glesas ut

  • Blöt en handduk eller frottétvättlapp med hett vatten. Vrid ut handduken. Blunda och lägg den heta handduken på ögonen tills den har svalnat. Upprepa tre gånger.
  • Massera både övre och nedre ögonlockskanterna med fingret, en mjuk kompress eller tvättlapp. Det är viktigt att massera mellan ögonlocksfransarna och ögonlockskanten.
  • Tvätta ögonlockskanterna igen med en mjuk tvättlapp och ljummet vatten. Du kan även skrubba ögonlockskanterna försiktigt med en kompress eller mjuk handduk.